Problemen bij het stekken?

In deze blog delen we handige tips en praktisch advies om u te ondersteunen bij uitdagingen tijdens het stekken van uw planten. Lees hoe u veelvoorkomende problemen kunt aanpakken en uw stekken alsnog kunt redden. 

 

Wacht u al weken vol spanning op nieuwe groei, maar blijven de wortels van uw stekken uit? Of misschien merkt u zelfs dat uw stekje achteruitgaat? Wat gaat er mis? 

Houd er rekening mee dat niet alle stekjes succesvol zullen aanslaan. Bij het stekken van planten is een slagingspercentage van 100% helaas niet realistisch. Planten zijn levende organismen en worden beïnvloed door allerlei factoren. Misschien was de aarde net iets te droog, kwam er een schimmeltje voorbij, of veranderde de temperatuur plotseling drastisch. Al deze elementen kunnen invloed hebben op de gezondheid van uw stek. Ook de conditie van de moederplant speelt hierbij een belangrijke rol. 

Om uw kansen te vergroten, is het slim om meerdere stekken van een plant te maken. Zo spreidt u de risico's en is het minder ingrijpend als een stekje het niet redt. Heeft uw stekje het zwaar? Bekijk hieronder mogelijke oorzaken én oplossingen!

 

Help! Mijn stekje wil maar niet wortelen!

Hoe snel een stekje wortels ontwikkelt, hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type plant, de grootte van het stekje, de gezondheid van de moederplant, de temperatuur en de hoeveelheid licht. In de winter kan het bijvoorbeeld aanzienlijk langer duren voordat een stek wortelt dan in de zomer. Een groter stekje doet er vaak langer over om wortels te vormen, omdat het meer energie en water nodig heeft om het bestaande blad te onderhouden. Pas daarna richt de plant zijn energie op de ontwikkeling van wortels.

Gelukkig geldt voor alle planten hetzelfde: zolang het stekje gezond blijft, is het slechts een kwestie van geduld voordat er wortels verschijnen. Ziet u geen tekenen van rot en blijven de bladeren stevig en ongekruld? Dan is er een goede kans dat de wortels onderweg zijn. Wilt u het proces versnellen? Dan kunt u gebruik maken van stekpoeder. Dit ondersteunt het stekje bij het sneller vormen van wortels. Heeft uw stekje grote bladeren? Overweeg dan om een deel van het blad af te knippen. Hierdoor hoeft het stekje minder energie te besteden aan het onderhouden van het blad en kan het zich beter concentreren op het laten groeien van sterke wortels.

 

Mijn stek groeit niet, wat te doen?

Uw stekje staat gezond in de grond, maar er verschijnen nog geen nieuwe bladeren? Geen zorgen! Hoogstwaarschijnlijk is uw stekje druk bezig met het ontwikkelen van sterke wortels. Dit onzichtbare proces is cruciaal voor een gezonde groei, ook al ziet u er niets van. Zolang het stekje er gezond uitziet, is het een kwestie van geduld voordat u nieuwe groei boven de grond zult opmerken. Weersta de verleiding om het stekje uit de grond te halen om te controleren of er wortels zijn gevormd. Door dit te doen, kunt u kwetsbare nieuwe wortels beschadigen. Wilt u toch iets controleren? Beweeg het stekje heel voorzichtig heen en weer. Als het wat steviger in de grond lijkt te staan, is dat een goed teken dat de wortels zich ontwikkelen.

 

Mijn stekje vertoont tekenen van rot 

Heeft u uw stekje in het water staan en merkt u dat de onderkant bruin en zacht begint te worden? Dat is helaas geen goed teken! Het kan betekenen dat er rot in het stekje zit, en het is belangrijk om meteen in actie te komen. Gooi het water weg en reinig het glas grondig. Snijd vervolgens het aangetaste deel van het stekje volledig weg, zodat u een fris en gezond groen steeltje overhoudt. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes, en zorg ervoor dat u het rotte deel niet raakt om te voorkomen dat bacteriën zich verder verspreiden. Zet het stekje daarna terug in schoon, vers water en wacht geduldig tot er weer nieuwe wortels groeien.

Rot kan ook ontstaan bij stekjes die u in de grond hebt gezet. Dit is vaak moeilijker te zien, omdat het probleem zich onder de grond afspeelt. U herkent het meestal aan bladeren die slap gaan hangen. Dit wordt vaak veroorzaakt door te natte grond. Als u het op tijd opmerkt, kunt u het aangetaste deel wegsnijden en het stekje in frisse, drogere grond terugplaatsen. Zorg er daarna voor dat u de grond iets minder vochtig houdt om herhaling te voorkomen.

 

Help! De bladeren van mijn stekjes krullen.

Merkt u dat de bladeren van uw stekje opkrullen, slap hangen of afvallen? Dit duidt er vaak op dat het stekje moeite heeft om voldoende vocht op te nemen om het blad stevig te houden. Staat uw stekje in de grond? Controleer dan of u voldoende water geeft. Om te voorkomen dat de plant te veel vocht verliest, kunt u een mini-kasje maken door een plastic zakje over de plant te plaatsen. Heeft uw stek grote bladeren? Dan kunt u deze halveren. Zo kan de plant nog steeds zonlicht opnemen, terwijl het minder vocht verliest.

Staat de stek in het water? Zorg er dan voor dat het stekje niet te groot is en niet te veel bladeren heeft. Een groot deel van de energie van de plant wordt gebruikt om nieuwe wortels te ontwikkelen. Wanneer de plant ook al zijn energie moet steken in het onderhouden van de bladeren, kan dit de wortelgroei vertragen. Knip daarom indien nodig enkele bladeren weg of verdeel één stek in meerdere kleinere stekjes.

 

Mijn stekje begon in het water en staat nu in de grond, maar het lijkt niet meer zo gelukkig te zijn.

Het is altijd spannend om te zien of uw stekje meteen aanslaat nadat het in water geworteld is. Het is heel normaal dat de blaadjes de eerste dag of twee wat slap hangen terwijl het stekje zich aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Duurt dit langer, of vallen er zelfs blaadjes af? Dan is het goed om te controleren of de wortels wel lang en gezond genoeg waren om in de grond te zetten. Let er daarnaast op dat de potgrond niet te droog is. Vooral in het begin mag de potgrond best wat vochtig blijven om de overgang makkelijker te maken. Wilt u de luchtvochtigheid rondom het plantje verhogen? Maak dan een eenvoudig kasje door een plastic zakje over het stekje te plaatsen. Lijkt het stekje het moeilijk te hebben en staat het er slecht bij? Zet het dan nog even terug in water, zodat het extra tijd heeft om sterke, gezonde wortels te ontwikkelen. Een goede richtlijn is om te wachten tot de wortels ongeveer vijf tot tien centimeter lang zijn voordat u ze in de grond zet. Als de wortels al vertakt zijn, is dat helemaal ideaal. Twijfelt u? Wacht dan liever iets langer, dan te vroeg over te gaan op grond!

Heeft u hulp nodig bij het stekken van uw planten?

Neem contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.